Preskočiť na hlavný obsah Preskočiť na bočnú lištu

Filmový dokument o zabudnutom hrdinovi

Aktualizované:
7951
Dňa 31. marca 2017 sa v kine Tatra v Starej Ľubovni uskutočnila slávnostná predpremiéra filmového dokumentu „Chlapec, ktorý chcel byť prezidentom“. Režisér Dušan Hudec v ňom zachytáva život Michala Strenka, rodáka zo slovenskej Jarabiny, ktorý sa preslávil počas druhej svetovej vojny ako príslušník americkej armády. Pod jeho velením vojaci americkej námornej pechoty po niekoľkodňových krvavých bojoch s Japoncami 23. februára 1945 vztýčili zástavu na ostrove Iwo Jima.
Vďaka fotografii Joe Rosenthala sa šestica vojakov dvíhajúca americkú vlajku stala slávnymi a uctievanými vojnovými hrdinami po celej Amerike. Podľa nej neskôr postavili vo Washingtone D. C. aj monument. Strenkovi však osud nedoprial, aby sa toho dožil. O niekoľko dní zahynul po zásahu črepinou z delostreleckého granátu. Mal len 25 rokov.
Režisér Hudec o tomto dokumente povedal: „Film je o vernosti a oddanosti muža, ktorý svoje schopnosti a energiu zasvätil boju za slobodu a nezávislosť. Obetoval život pre záchranu druhých. Je aj príbehom o zabudnutom hrdinovi, ktorý ostal už len vytesaným symbolom odvahy a statočnosti.“
Film vznikol s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu. Za Vojenský historický ústav na ňom participoval Peter Šumichrast.
Dokument odvysiela RTVS na Dvojke 2. mája 2017 o 20,10 hod.

Foto: VHÚ
Text: VHÚ

Fotogaléria

Aktualizované:
Vypublikované:
Návrat na začiatok stránky