Preskočiť na hlavný obsah Preskočiť na bočnú lištu

Fotoaparát „Čajka 2“ s objektívom Industar-69

Vypublikované:
OM_394_VOJ_elev_1_cap_001-min
Fotoaparát CHAJKA-II patrí do radu kompaktných „half-frame“ fotografických prístrojov (polovičného formátu) na klasický 35mm kinofilm. Veľkosť filmového poľa pri osvite snímky je 18 x 24mm. Na rozdiel od bežných kinofilmových aparátov, CHAJKA robí fotografie na šírku filmu. Teda, ak držíme fotoaparát vodorovne, fotíme zvislý záber a naopak. Prvý z radu fotoaparátov CHAJKA sa objavil v roku 1965, 2 roky potom, čo sa uskutočnil let Valentíny Tereškovovej do vesmíru. Nie je náhodou, že práve prvá žena vo vesmíre mala volacie meno „Chajka“ (Čajka) a v nasledujúcich rokoch bol rad „half-frame“ kompaktu vyrábaného v závodoch MMZ pomenovaný na jej počesť.

„Čajka 2“ je vylepšená verzia prvého modelu, vyrábaná v rokoch 1967 – 72. Na rozdiel od svojho predchodcu mala druhá verzia odnímateľný objektív so závitom M39. Na prvý pohľad sa jedná o rovnaký závit ako pri fotoaparátoch Leica. Vďaka odlišnej ohniskovej vzdialenosti nie sú objektívy zameniteľné.

„Čajka 2“ dostala prepracovanejšiu spúšť. Pôvodné obdĺžnikové tlačidlo bolo nahradené okrúhlym, s integrovaným závitom pre spúšťový bowden. Naťahovacia páčka získala nový tvar s ergonomickou plastovou koncovkou. Oproti pôvodnému modelu zmizla poistka proti nechcenému natiahnutiu prístroja. Kľuka prevíjania bola nahradená spodným kolieskom, na ktorého čelnú stranu sa presťahoval mechanický ukazovateľ citlivosti použitého filmu. Manuálne nastaviteľný kotúčový ukazovateľ slúži opäť iba ako pomôcka a nie ako nastavenie vnútorného expozimetra, pretože tento model nemal zabudovaný expozimeter. Na vrchnom kryte aparátu sa nachádzajú ukazovatele nastavenia rýchlosti uzávierky a počítadlo záberov. Vstavaná centrálna uzávierka má rýchlosti od B (bulb), 1/30s, 1/60s , 1/125s a maximálne 1/250 s.

Objektív typu Industar 69 disponuje clonou od f2,8-f16 má relatívne vysokú svetelnosť. Objektív dovoľuje ostriť na vzdialenosti od 0,8m – nekonečno (inf.). Ohnisková vzdialenosť má dĺžku 28mm. Aparát sa vyrábal s polepom v šedo zelenom a čiernom prevedení.

VHÚ Bratislava – Vojenského historické múzeum Piešťany získalo fotoaparát v marci 2003 z VÚ 2841 Zvolen bezodplatným prevodom. Pôvodne bol fotoaparát „Čajka 2“ používaný ako dokumentačný fotografický prístroj pre služobné účely ČSĽA. Napriek skutočnosti, že v tomto prípade sa nejednalo o profesionálnu fotografickú techniku, vďaka malým rozmerom bol vhodný nielen pre civilný sektor (voľnočasové aktivity), ale aj pre služobné účely ČSĽA. Zaujímavosťou je, že fotoaparáty CHAJKA často používali aj agenti spravodajských služieb bývalého Sovietskeho zväzu.




Technické údaje :

Hmotnosť: 390 g
Hĺbka: 3 cm (telo) / 5,3 cm (vrátane objektívu)
Šírka: 11 cm
Výška: 8 cm
Rýchlosti uzávierky: B - 1/250sek.
Film: 135/ 35mm kinofilm
Formát: 18 x 24 mm
Svetelnosť: f2,8-16
Hľadáčik: vstavaný
Výrobca objektívu: BELOMO Minsk
Objektív: Industar-69 28/28
Ohnisková vzdialenosť: 28 mm




Text: Mgr. Jerguš Váry (VHÚ – VHM Piešťany)
Foto: Digitalizácia VHÚ – VHM




Zdroj:

KOBUS, Ryszard. Chaika II. [online] [cit. 2021-08-08] Dostupné na internete: https://r-kobus.eu/en/node/95
KRUZIL, Ludvik. Чайка (ČAJKA). [online] [cit. 2021-09-08] Dostupné na internete: http://kluk-tr.blogspot.com/p/fotoaparaty-cajka.html
Návrhový list VHÚ-VHM Piešťany č. 079/2019 zo dňa 16.04.2019

Redakčne upravené (krátené).

Fotogaléria

Návrat na začiatok stránky