Preskočiť na hlavný obsah Preskočiť na bočnú lištu

Plechová dóza na cigaretové papieriky Olšany

Vypublikované:
Plechová dóza na cigaretové papieriky Olšany
Plechová dóza na cigaretové papieriky Olšany
Dvojdielna plechová dóza bola určená ako nádoba na uschovanie a distribúciu cigaretových papierikov značky Olšany. Jednalo sa o komerčne dostupný výrobok, pričom grafika syntetickými emailovými farbami odkazuje na spojenie s vojenstvom. Na veku nádoby je vyobrazený štábny rotmajster 28. pešieho pluku Československej brannej moci opierajúci sa lakťami o stôl, fajčiac cigaretu. Motto hovorí: cigaretové papírky Olšany - nejlepší ze všech! Grafika je vkusná, nevtieravá s použitím tyrkysovej, bordovej a okrovej farby. 
História výroby cigaretového papiera sa v Olšanoch pri Šumperku začala písať v prvej polovici 19. storočia, konkrétne od roku 1861. Po neľahkom, ale úspešnom, začiatku manufaktúry sa v roku 1910 rozbehla výroba prvých cigaretových papierikov a dutiniek. Vďaka ručnej výrobe cigariet sa hovorí o Olšanoch ako o výrobcovi tzv. cigaretovej konfekcie. Prvá svetová vojna spôsobila významný nárast dopytu po tzv. „knižkách“ cigaretového papiera pre potreby armády. To malo za následok, že v roku 1915 prešla výroba modernizáciou a zvýšením produkcie. Vďaka tomu dokázal jeden zamestnanec vyrobiť až 4 000 knižiek (aršíkov) papiera za jednu zmenu.
V dvadsiatych rokoch 20. storočia dosiahla Olšanská cigaretová konfekcia veľké medzinárodné úspechy a získala medaily na výstavách v Riu de Janeiro, Philadelphii či Barcelone. V tejto dobe sa vyrábali produkty s logom Vážky, Slávika a Homára. Neskôr sa práve symbol vážky stal symbolom spoločnosti.
Druhá svetová vojna priniesla celej Európe deštrukciu priemyselných zariadení, avšak továrni Vážka sa vyhla. Vojnové besnenie obišlo firmu bez likvidačných následkov. Po roku 1945 bola Olšanská továreň zoštátnená. Prevádzka továrne bola zachovaná a výroba Vážky pokračuje až dodnes. V prvej polovici 20. storočia zabezpečili odbyt cigaretových papierikov a konfekcie práve príslušníci vojska a tento trend sa nemenil ani počas nasledujúcich desaťročí. Dvojdielna dóza s rozmermi 21,5 cm x 14 cm a výškou 4 cm je vyrobená z cínovaného plechu lisovaním. Grafika na veku je pravdepodobne vyhotovená strojovým nástrekom pomocou šablón.
Dózu, ktorá  bola vyrobená v 40. rokoch minulého storočia, darovala do zbierok Vojenského historického ústavu Bratislava - Vojenského historického múzea Piešťany pani Terézia Havránková v septembri 2019. V súčasnosti sa nachádza ako súčasť stálej expozície Slováci v rovnošatách 1848 - 2020 vo Vojenskom historickom múzeu v Piešťanoch.
 
Text: Mgr. Jerguš Váry, VHÚ
Foto: Mgr. Jerguš Váry, Mgr. Dušan Dzuro, VHÚ
 
Zdroje:
Historie výroby - příběh Vážky. [online] Roll4You, s.r.o. [cit. 2019-10-23] Dostupné na internete: https://www.papirky.cz/historie-vyroby-pribeh-vazky
 

Fotogaléria

Návrat na začiatok stránky