Preskočiť na hlavný obsah Preskočiť na bočnú lištu

Spomienka na M. R. Štefánika v jeho rodných Košariskách

Vypublikované:
Spomienka na M. R. Štefánika v jeho rodných Košariskách
Spomienka na M. R. Štefánika v jeho rodných Košariskách
  • 25.07.2010
„Skláňam sa pred posolstvom Milana Rastislava Štefánika a vzdávam hold a úctu jeho myšlienkam a hodnotám ktoré presadzoval, pretože sú hlboko morálne a platné v akejkoľvek dejinnej etape,“ povedal o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi minister obrany Ľubomír Galko dnes predpoludním na spomienkovom stretnutí v Košariskách pri evanjelickej fare, kde sa pred 130-timi rokmi M. R. Štefánik narodil.
Spolu s Ľ. Galkom sa pamiatke generála M. R. Štefánika poklonil aj náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Ľubomír Bulík a ďalší predstavitelia ministerstva obrany. Vence a kytice k buste M. R. Štefánika položili aj podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky Milan Hort, biskup Západného dištriktu Evanjelickej cirkvi a. v. Milan Krivda, starostka Košarísk Anna Abramovičová, ako aj hostia z Francúzska a Českej republiky.
Minister obrany Ľ. Galko vo svojom prejave vyslovil veľké potešenie nad skutočnosťou, že takmer až 85% dospelých slovenských občanov nielenže osobnosť. M. R. Štefánika pozná, ale zároveň si cení jeho veľký prínos k novodobým dejinám Slovenska. Povedal že zároveň je treba si osvojiť ideály, pre ktoré pracoval a žil. Dodal: „V rezorte obrany a v našich ozbrojených silách si hlboko vážime pamiatku Milana Rastislava Štefánika. Jeho meno nesie i Akadémia ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši a Slovenský letecký zväz. V roku 2004 bol Milan Rastislav Štefánik povýšený in memorioam do hodnosti generála ozbrojených síl SR. Robíme všetko preto, aby jeho odkaz neustále žil a pretrvával medzi nami.“
Slávnostné nedeľné predpoludnie pokračovalo v Košariskách uvedením do života dvoch publikácií, ktoré zachytávajú život M. R. Štefánika. Autorom prvej je cestovateľ a spisovateľ František Kele. Dielo Milan Rastislav Štefánik, významný cestovateľ a jeho nasledovníci, opisuje desiatky Štefánikových ciest a prináša z nich aj bohatú fotodokumentáciu. Prezentuje tiež pamätníky, ktoré boli na Štefánikovu počesť vybudované jeho obdivovateľmi.
Minister obrany Ľubomír Galko slávnostne uviedol do života publikáciu Milan Rastislav Štefánik v zrkadle prameňov a najnovších poznatkov historiografie. Publikáciu vydal Vojenský historický ústav v spolupráci s Historickým ústavom Slovenskej akadémie vied, Slovenským národným archívom v Bratislave a Komunikačným odborom MO SR. Podplukovník Miloslav Čaplovič, riaditeľ Vojenského historického ústavu a jeden z editorov publikácie vo svojom príhovore povedal, že kniha je najvýznamnejšou publikáciou o M. R. Štefánikovi vydanou na Slovensku za posledných 20 rokov. Okrem iného prináša dokumenty o M. R. Štefánikovi z ruských archívov, v zrkadle francúzskych diplomatických dokumentov prináša informácie o Štefánikovom postavení a činnosti v rámci česko-slovenského hnutia v zahraničí. Autori sa venujú Štefánikovi aj ako pilotovi, monitorujú jeho kontakty s domovinou, skúmajú jeho význam v tradíciách čs. armády od okamihu jeho tragickej smrti a jeho život a dielo skúmajú aj v ďalších významných súvislostiach.
„Bol by som rád, keby sa s myšlienkami a ideálmi, ktoré Milan Rastislav Štefánik zastával, zoznámilo aj prostredníctvom tejto publikácie čo najviac ľudí, najmä ďalšie mladé generácie. Som hrdý, že som túto publikáciu mohol dnes uviesť do života,“ povedal na adresu knihy Milan Rastislav Štefánik v zrkadle prameňov a najnovších poznatkov historiografie minister obrany SR Ľubomír Galko.
Prevzaté: www.mosr.sk Autor: MO SR – Pavol Vitko, Foto: MO SR – Pavol Vitko, VHÚ
'
Návrat na začiatok stránky