Preskočiť na hlavný obsah Preskočiť na bočnú lištu

Autoinjektor GAI

Vypublikované:
Autoinjektor GAI
Autoinjektor GAI
Pre všetky nervovo paralytické látky je typická vysoká toxicita a rýchly nástup príznakov otravy, ktoré rýchlo vyradia živú silu. So vzrastajúcim poznatkami o nervovo paralytických plynoch boli v Československu vyvíjané stále kvalitnejšie kauzálne antidotá fungujúce na báze atropínu. Pre jednoduchšiu aplikáciu vyvinula ČSSR v spolupráci NDR  koncom sedemdesiatych rokov 20. storočia autoinjektor GAI, obsahujúci antidotum, ktoré je zložené z 2 mg atropinu a 250 mg obidoximu. Autoinjektor bol zaradený do Československej ľudovej armády na prelome rokov 1979 – 1980 ako zdravotnícky materiál jednotlivca. Postupne tak vyradil laické injekčné striekačky, ktoré boli používané do zavedenia Autoinjektora GAI. 

Autoinjektor GAI je poloautomatický prístroj určený na bezbolestné, rýchle, ľahké a spoľahlivo opakovateľné vnútrosvalové podanie injekčného roztoku z náplne do svalu v poľných podmienkach. Bol súčasťou zdravotníckej výbavy každého vojaka, pričom jeho uloženie bolo striktne predpísané, jednotlivec ho nosil v ľavom náprsnom vrecku poľnej blúzy vz. 60 v zvislej polohe s poistkou na vrchu. GAI bol určený na poskytnutie svojpomoci a prvej pomoci pri zasiahnutí nervovo-paralytickými látkami. Jeho výhodou bola jednoduchá a rýchla obsluha, odstránenie psychickej zábrany jednotlivca pri vpichu, možnosť použiť autoinjektor aj cez odev, vymeniteľnosť náplne, kde bolo možné použiť cvičnú náplň - antidotum alebo analgetikum.

Súprava autoinjektora je zložená z mechanického dielu, z náplne - injekčného dielu, z návodu a z vonkajšieho obalu. V neporušenom obale je nenaplnený, spustený s uvoľnenou pružinou a zaistený. Spolu s návodom na použitie je uložený v priehľadom plastovom obale. Náplne sú farebne rozlíšené: cvičná, obsahujúca fyziologický roztok, je označená tmavozelenou farbou, antidotum určené proti otravám je označené červenou farbou a analgetikum proti bolesti je označované bielou farbou. Injekčné náplne je možné použiť aj bez autoinjektora ako bežnú laickú striekačku. Toto použitie bolo navrhnuté ako núdzové pri poškodení mechanického dielu autoinjektora. Mechanický diel je zložený z dvoch častí - horného a dolného dielu. Horný diel obsahuje ovládací a zaisťovací mechanizmus prístroja. Telo je šedej farby s čiastočným pozdĺžnym rebrovaním zakončené poistkou čiernej farby, spojenie s telom dielu je zabezpečené pravotočivým závitom. Dolný diel slúži na vloženie náplne a na spustenie autoinjektora pri vyvinutí tlaku na jeho čelo. Výrobok je trubicového tvaru na konci zakončený ľavotočivým závitom na spojenie s horným dielom. Mechanické diely sa skladujú v suchu, pričom teplota nemôže prekročiť 30°C. Vojenské historické múzeum Piešťany nadobudlo Autoinjektor GAI prevodom v roku 2005 z VÚ 2362 Liptovský Mikuláš.

Hlavné technicko-taktické údaje:

Celková dĺžka: maximálne 148,5 mm
Maximálny priemer: 25 mm
Hmotnosť: 41g, 
Hmotnosť náplne: maximálne 5,4 g
Dĺžka ihly: 21,5 mm
Napínacia sila potrebná na nabitie autoinjektora: 150N, 
Spúšťacia sila: 20N, 
Počet opakovaných použití: maximálne 50x.

Zdroje:

BELŠAN, Bohuslav a kol.  Příručka pro poddůstojníky. Praha : Naše Vojsko, 1975, 570 s.
JONÁŠ, Jindřich. Prostředky pro automatické podávání antidot (autoinjektory) proti nervově paralytickým látkám. Diplomová práca. České Budějovice : Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích - Zdravotně sociální fakulta, 2012, 91 s. 
KASSA, Jiří. Základy vojenské toxikologie a ochrany proti bojovým chemickým látkám. Hradec Králové : Vojenská lékařská akademie Jana Evangelisty Purkyně, 2003, 50 s. ISBN 80-85109-66-2.
VHM Piešťany, Zbierka č. XXI. – Zdravotnícky materiál, ZM 117 Autoinjektor GAI, katalogizačný záznam.
ZDRAV-21-1. Autoinjektor GAI. Praha : MNO, 1981, 48 s.
ZDRAV-23-2. Takticko-technická data polního zdravotnického materiálu a techniky vojskových etap zdravotnické služby Československé lidové armády. Praha : MNO, 1986, 275 s. 

Text: Mgr. Dušan Dzuro, VHÚ - VHM
Foto: VHÚ - VHM

Fotogaléria

Návrat na začiatok stránky