Preskočiť na hlavný obsah Preskočiť na bočnú lištu

Technická výpomoc príslušníkov OS SR vo Svidníku a na Dukle

Vypublikované:
Technická výpomoc príslušníkov OS SR vo Svidníku a na Dukle
Technická výpomoc príslušníkov OS SR vo Svidníku a na Dukle
Počas  jarných mesiacov tohto roku opätovne začala spolupráca múzejníkov so špecialistami z Ozbrojených síl SR aj na severovýchodnom Slovensku. Aj tohto roku bola zameraná na odbornú ochranu zbierkových predmetov, starostlivosť a údržbu areálov národných kultúrnych pamiatok na Dukle (kataster obce Vyšný Komárnik), vo Svidníku a v Tokajíku (okres Stropkov), ako aj ďalších objektov v správe Vojenského historického ústavu (VHÚ).

Svidnícki vojenskí múzejníci a príslušníci 21. mechanizovaného práporu Trebišov, 14. tankového práporu Trebišov, 65. prieskumného práporu Prešov, 20. práporu logistiky Prešov a 67. roty podpory velenia Prešov uskutočnili od začiatku apríla do konca júna trinásť spoločných pracovných brigád. Na rozdiel od predchádzajúcich rokov, kedy bola pozornosť zameraná na odbornú ochranu veľkorozmerných zbierkových predmetov, v tomto roku to boli malorozmerné zbierkové predmety. Vojaci pod odborným vedením múzejníkov pomáhali predovšetkým pri základnom ošetrovaní či konzervácii zbierkových predmetov prezentovaných v Centrálnej expozícii VHÚ vo Svidníku, resp. uložených v jeho depozitných priestoroch. 

Ako mimoriadne prospešná sa už od polovice minulého kalendárneho roku javí  pomoc profesionálnych vojakov – príslušníkov 20. práporu logistiky Prešov pri čiastočnej renovácii veľkorozmerného predmetu – stredného delostreleckého ťahača AT-S 712. Táto neodmysliteľná súčasť areálu Parku bojovej techniky vo Svidníku bola po dlhých rokoch zložená z podstavca a po presune do areálu 20. práporu logistiky Prešova jej špecialisti „vdychujú“ nový život. Ich práca bude zavŕšená vyhotovením nového ochranného konzervačného náteru.

Múzejníci s vojakmi vykonali aj veľa pomocných prác spojených s pravidelnou starostlivosťou a revitalizáciou rozsiahleho areálu Pamätníka a vojnového cintorína Sovietskej armády vo Svidníku, ako aj areálu budovy svidníckeho múzea. Podobne aj v Tokajíku na tamojšom pamätníku a pamätnom mieste Tokajíckej tragédie a v priestore Duklianskeho priesmyku – v areáli Pamätníka a vojnového cintorína 1. československého armádneho zboru v ZSSR na Dukle, v areáli pomníka Míľnik „Volanie“, pomníka ženistov a pomníka na mieste tragickej smrti gen. Jaroslava Vedrala-Sázavského. Tiež sa podieľali na prácach súvisiacich s prípravou exteriérových a interiérových priestorov Vyhliadkovej veže na Dukle pred jej slávnostným otvorením a následným sprístupnením pre širokú verejnosť.  

Všetkým príslušníkom Ozbrojených síl SR, ktorí pravidelne poskytujú pomoc múzejnému pracovisku VHÚ vo Svidníku, patrí naša úprimná vďaka, nakoľko svojou svedomitou prácou pomáhajú pri odbornej ochrane zbierkových predmetov a údržbe rozsiahleho majetku štátu v správe VHÚ.      

Text / Foto: Mgr. Peter Holík, VHM Piešťany - Mo Svidník        

Fotogaléria

Návrat na začiatok stránky