Preskočiť na hlavný obsah Preskočiť na bočnú lištu

Technická pomoc Ozbrojených síl SR vo VHM Piešťany v 1. polroku 2023

Vypublikované:
Technická pomoc Ozbrojených síl SR vo VHM Piešťany v 1. polroku 2023
Technická pomoc Ozbrojených síl SR vo VHM Piešťany v 1. polroku 2023
V 1. polroku 2023 sa tak ako v uplynulých obdobiach podarilo opätovne úspešne realizovať odborné úlohy vykonávané v rámci projektu dlhodobej spolupráce medzi Ozbrojenými silami SR („OS SR“) a Vojenským historickým ústavom – Vojenským historickým múzeum v Piešťanoch („VHM“). Profesionáli z OS SR s príchodom priaznivého počasia nadviazali na úspešnú spoluprácu z uplynulých rokov a opäť prezentovali svoje teoretické znalosti a praktické zručnosti pri realizácii technickej pomoci zameranej na odbornú ochranu zbierkových predmetov tvoriacich zbierkový fond nášho múzea.

Úvodným bodom tohto projektu bola už každoročne komplexná príprava oboch stálych expozícií piešťanského VHM. Po zimnej prestávke bolo potrebné vyčistiť vnútorné priestory a vykonať základné ošetrenie vystavovaných zbierkových predmetov. Aj v tomto roku tieto činnosti už tradične plnili príslušníci 11. brigády Vzdušných síl z Nitry. Po dvoch dňoch intenzívnej a náročnej práce boli stále expozície „Výzbroj čs. armády v rokoch 1945 – 1992“ a „Slováci v rovnošatách 1848 – 2020“ pripravené na celoeurópske podujatie „Noc múzeí a galérií 2023“, ktoré sa realizuje pod patronátom Rady Európy.

Ďalším vojenským útvarom, ktorého príslušníci plnili úlohy v oblasti technickej pomoci piešťanskému VHM, bol 14. prápor logistiky z Topoľčian. Jeho príslušníci v spolupráci s odbornými zamestnancami VHM realizovali obnovu povrchového náteru a kompletizáciu dvoch zbierkových predmetov – kolesového obrneného transportéra OT-64 a sklolaminátového člnu RUS-B, vrátane jeho prepravného podvozku. U oboch zbierkových predmetov bola použitá farebná schéma mierových síl Organizácie spojených národov – jednotná biela s čiernym označením UN (United Nations). Uvedené zbierkové predmety patria do skupiny určenej do novobudovanej výstavnej haly. Po úspešnom a profesionálnom ukončení prác boli vystriedaní príslušníkmi 91. ženijného pluku zo Serede, ktorí svoje úsilie v tomto roku zameriavajú na jeden z najväčších projektov VHM Piešťany posledných rokov – renováciu mostného tanku MT-34. Súbežne však pokračujú aj v príprave zbierkových predmetov do novej výstavnej haly. V poslednom období sa renovačné práce zameriavajú na riadiaci trenažér T-55 C1 s odmínovacím zariadením KMT-7, rovnako s použitím bielej farebnej schémy mierových síl Organizácie spojených národov.

Z dôvodu výstavby novej výstavnej haly je potrebné uvoľniť aj ďalšie priestory v areáli expozície VHM na letisku v Piešťanoch, preto je technická pomoc smerovaná aj do tejto oblasti. Technicky náročný presun časti expozície venovanej protivzdušnej obrane bol realizovaný v mesiaci jún odbornými zamestnancami VHM a špecialistami zo 405. opravárenského práporu Martin. Celkovo bolo na novovybudovanú spevnenú plochu presunutých 17 veľkorozmerných zbierkových predmetov.

Pozemní technickí špecialisti z 81. krídla Sliač opätovne vykonali údržbu leteckých zbierkových predmetov, primárne podvozkových častí lietadiel vrátane hustenia pneumatík a pokračovali v dopĺňaní výzbroje a výstroja na podvesoch vystavených lietadiel.

Všetky potrebné práce boli zvládnuté na vysokej odbornej úrovni. Za odvedenú kvalitnú prácu pri záchrane hmotných pamiatok patriacich do nášho kultúrneho dedičstva patrí všetkým zainteresovaným príslušníkom OS SR naša srdečná vďaka.

Text / Foto: Ing. Martin Miklan, VHÚ-VHM Piešťany

Fotogaléria

Návrat na začiatok stránky