Preskočiť na hlavný obsah Preskočiť na bočnú lištu

Benešova Světová válka a naše revoluce

Vypublikované:
Benešova Světová válka a naše revoluce
Benešova Světová válka a naše revoluce
V roku 2022 bola do zbierkového fondu Vojenského historického múzea zaradená trilógia memoárov významného čs. politika, štátnika a druhého prezidenta Československa Dr. Edvarda Beneša, ktorú získalo darom od súkromného zberateľa. Prvé vydanie trojdielnej publikácie, ktorá bola vydaná v pražskom vydavateľstve Čin a Orbis v rokoch 1927 – 1928, mapuje spomienky prezidenta Beneša z obdobia pred a počas prvej svetovej vojny, približuje jeho osobnosť i formovanie jeho politického svetonázoru na pozadí prebiehajúceho boja o vznik samostatného čs. štátu. Kniha pritom nemala byť len jeho verziou histórie odboja, pri ktorej čerpal najmä zo svojho archívu a poznámok, ale doplnil ju  aj spomienkami iných účastníkov a štátnikov, pričom nadväzoval na Masarykovo dielo „Světová revoluce“. Hoci by sa mohlo zdať, že spomínané zbierkové predmety na prvý pohľad nie sú militáriami v pravom zmysle slova, do výraznej miery zhodnocujú zbierkový fond múzea, dokumentujú udalosti priamo spojené s formovaním čs. zahraničného odboja počas prvej svetovej vojny a vznikom Československa.

Prvý diel memoárov má 537 strán a po obsahovej stránke je členený na predhovor, úvodnú kapitolu a štyri „knihy“. V predhovore autor približuje svoje zámery a ciele a v úvodnej kapitole štúdium a obdobie príprav pred vstupom na politickú scénu. Prvá kniha „Doba spiklenectví a příprav politického hnutí revolučního“ sa venuje obdobiu vzniku tzv. Maffie, hlavného orgánu českého domáceho odboja počas prvej svetovej vojny. V kapitole „Doba postupné organizace revolučního hnutí za hranicemi“ približuje autor svoje začiatky v Prahe, opisuje prvé verejné vystúpenie a venuje sa aj svojej propagačnej činnosti vo Francúzsku. V tretej knihe „Otázka československá otázkou mezinárodní“ sa venuje medzinárodno-politickej situácii s ohľadom na vývoj vojenských udalostí, prvým mierovým rokovaniam a nóte amerického prezidenta Woodrowa Wilsona a pôsobeniu čs. diplomatov v Taliansku a Rusku. Posledná, štvrtá kniha „Rok krisí spojenecké politiky“ opisuje pokusy o vyjednanie mieru a jednania spojencov i pokusy o uzavretie separátneho mieru s Rakúsko-Uhorskom v priebehu roka 1917. 

Druhý zväzok na 612 stranách nadväzuje na prvý diel a pokračuje piatou knihou „Boj o konečný osud říše Habsburské – Politika sebeurčení národů“. Venuje sa v nej predovšetkým budovaniu čs. vojsk vo Francúzsku a v Taliansku a ich vojenskej činnosti. V šiestej knihe „Diplomatický boj o naše medzinárodně politické a právní uznání“ približuje jednania so spojencami o preprave čs. armády z Ruska do Francúzska a snahy o politické uznanie Československa. Posledná časť, siedma kniha „Československo na foru mezinárodní politiky – Naše osvobození součástí boje o demokratisaci Evropy“ sa zameriava na medzinárodnú politickú scénu, situáciu v Rakúsko-Uhorsku a na diskusie o forme a spôsobe zriadenia nového štátu a okolnosti, ktoré viedli k vyhláseniu republiky a podpisu mieru.

O rok neskôr, v roku 1928, vyšiel tretí diel, ktorý po obsahovej stránke dopĺňa prvé dva zväzky memoárov. Na jeho tvorbe sa podieľali aj historici Dr. Jaroslav Werstadt, Dr. Jan Opočenský a Jaroslav Papoušek. Je vyhradené výlučne pre dokumenty spojené s udalosťami opísanými v prvých dvoch zväzkoch. Kniha opäť obsahuje predhovor a úvodné poznámky vydavateľov. Samotné dokumenty sú rozdelené do troch väčších celkov: Dokumenty Maffie, Dokumenty politické a vojenské a Dokumenty politické a vojenské akce v Rusku, ktorých radenie je chronologické. Súčasťou sú aj cudzojazyčné dokumenty v českom preklade.
 
Použitá literatúra:
VHÚ – VHM Piešťany, Zbierka XXII - Písomnosti, P 343 BENEŠ, Edvard: Světová válka a naše revoluce I. Praha : Čin a Orbis, 1927, 537 s.
VHÚ – VHM Piešťany, Zbierka XXII - Písomnosti, P 344 BENEŠ, Edvard: Světová válka a naše revoluce II. Praha : Čin a Orbis, 1927, 612 s.
VHÚ – VHM Piešťany, Zbierka XXII - Písomnosti, P 345 BENEŠ, Edvard: Světová válka a naše revoluce III. Dokumenty. Praha : Čin a Orbis, 1928, 628 s.

Text / Foto: PhDr. Viera Jurková, VHÚ-VHM Piešťany

Fotogaléria

Návrat na začiatok stránky