Preskočiť na hlavný obsah Preskočiť na bočnú lištu

Revitalizácia Pamätníka sovietskej armády vo Svidníku

Aktualizované:
Revitalizácia NKP - Pamätníka Sovietskej armády vo Svidníku, 2023
Revitalizácia NKP - Pamätníka Sovietskej armády vo Svidníku, 2023
Vojenský historický ústav Bratislava (ďalej „VHÚ“) ako vedecko-výskumné, archívne a múzejné zariadenie Ministerstva obrany SR pre oblasť vojenskej histórie zabezpečuje okrem mnohých ďalších úloh aj odbornú starostlivosť o národnú kultúrnu pamiatku Duklianske bojisko, ktorej jednou z hlavných a dominantných súčastí je Pamätník sovietskej armády s vojnovým cintorínom vo Svidníku, na ktorom našlo miesto svojho posledného odpočinku približne 9 000 príslušníkov mnohonárodnej a národnostnej Červenej armády padlých počas Karpatsko-duklianskej operácie a v následných oslobodzovacích bojoch.

VHÚ, uvedomujúc si význam tohto pamätného miesta bezprostredne spätého s historickými udalosťami viažucimi sa k oslobodzovacím bojom o Slovensko, začal už v roku 2017 s jeho komplexnou obnovou a revitalizáciou. V rámci nej bola najskôr vykonaná rekonštrukcia pylónu pamätníka spolu s piedestálom nachádzajúcim sa pod sochou sovietskeho seržanta. Jednotlivé travertínové bloky, z ktorých sú pylón a piedestál vytvorené, boli najskôr pomocou špeciálnych neagresívnych prostriedkov kompletne a šetrne vyčistené, a potom boli defekty na menej poškodených blokoch opravené špeciálnou stavebnou chémiou. Neopraviteľné bloky boli nahradené novými. Okrem toho boli očistené aj súsošia nachádzajúce sa na oboch stranách predpolia pylónu pamätníka. Následne VHÚ v spolupráci s neziskovou organizáciou Dukla Destination realizoval v areáli komplexnú obnovu viac ako 30-ročného osvetlenia. Tá spočívala v odstránení starých zariadení s nefunkčnými a poškodenými svietidlami, a v ich následnom nahradení novými, modernými a štýlovými nízkoenergetickými LED reflektormi napojenými na senzory spínača atmosférických hodín s tým, že dva reflektory po zotmení osvetľujú samotný pylón pamätníka, jeden osvetľuje sochu sovietskeho seržanta spolu s piedestálom a napokon štvrtý reflektor osvetľuje schodisko pod sochou spolu s časťou predpolia pamätníka.

Popri obnove osvetlenia boli v areáli taktiež nainštalované moderné bezpečnostné kamery, ktoré neustále monitorujú celý priestor tohto pamätného miesta. Obnovy sa tiež dočkali aj veľkorozmerné drevené kríže umiestnené pred oboma vrchnými masovými hrobmi. Ďalej v priebehu roka 2021 pokračovala revitalizácia pamätníka odbornými prácami na komplexnej rekonštrukcii prednej časti vonkajšieho oporného múra areálu spočívajúcimi v jeho spevnení, v kompletnom očistení jednotlivých kamenných blokov, v oprave, resp.  nahradení poškodených kamenných blokov, ako aj v obnove poškodených škár medzi jednotlivými blokmi. Napokon v priebehu septembra 2023 sa areál tejto architektonicky mimoriadne zaujímavej stavby dočkal ďalšej etapy svojej rekonštrukcie. V rámci nej prebehla predovšetkým obnova osvetlenia na kolonáde vedúcej k tomuto monumentu, a taktiež aj v priestore jeho spodného parkoviska nachádzajúceho sa pri hlavnej ceste. Náročnosť jednotlivých prác spočívala v tom, že najskôr bolo potrebné demontovať dvadsaťtri pôvodných travertínových podstavcov osvetlenia, na ktorých sa už viditeľne podpísal zub času. Až po ich komplexnej renovácii, opravách príslušnej elektroinštalácie a opätovnom osadení na pôvodné miesto, sa mohlo pristúpiť k inštalácii nových replík pôvodných osvetľovacích lampášov. Celý komplex pamätníka sa tak môže pýšiť kompletne obnoveným osvetlením.

Na spomínanom parkovisku bol tiež zrekonštruovaný celý oporný múr, pričom rovnaké práce boli realizované aj v areáli pamätníka s vojnovým cintorínom, kde sa rekonštrukcie dočkala čelná časť obvodových múrov okolo oboch hrobových miest nachádzajúcich sa v jeho vrchnej časti. Aj v tomto prípade sa jednalo najmä o očistenie pôvodných kamenných blokov, resp. o úplnú náhradu absentujúcich či značne degradovaných blokov s následnou obnovou škár medzi nimi. Popritom prebehlo aj rozšírenie pôvodného kamerového systému v areáli o ďalšie štyri kamery.

Nového ochranného konzervačného náteru sa za výdatnej pomoci profesionálnych vojakov – príslušníkov OS SR dočkali aj dva kusy 152-mm kanónových húfnic vzor 37, ktoré sú umiestnené po oboch stranách schodiska tvoriaceho vstup k pamätníku. Ešte predtým boli v ateliéri akademického sochára Petra Mészároša vytvorené a následne aj na pôvodnom mieste osadené dve chýbajúce bronzové plastiky (na piedestáli pod krížom jedného z vrchných hrobových miest a na symbolickej hrobke sovietskej pechoty) a jedna už značne poškodená travertínová plastika (na symbolickej hrobke obetí vojny z radov sovietskeho ľudu).

Napokon je ešte potrebné spomenúť, že v areáli pamätníka takmer neustále prebieha aj rozsiahla úprava drevín a zelene spočívajúca vo výrube väčšieho množstva prestarnutých, náletových, poškodených a škodcami napadnutých drevín a krovín s následným odstránením ich pňov a koreňových systémov, a taktiež aj zatrávnením celého výrubom zasiahnutého areálu s cieľom čo možno najviac prinavrátiť tomuto miestu podobu, akú malo v čase svojho sprístupnenia pre verejnosť.

Všetky vyššie uvedené práce súvisiace so snahou VHÚ o komplexnú obnovu Pamätníka sovietskej armády vo Svidníku boli realizované po množstve predchádzajúcich konzultácií s Krajským pamiatkovým úradom Prešov, a po následnom schválení jednotlivých plánovaných úprav vecne príslušnými orgánmi štátnej a verejnej správy.

Text/Foto: VHÚ

Fotogaléria

Aktualizované:
Vypublikované:
Návrat na začiatok stránky