Preskočiť na hlavný obsah Preskočiť na bočnú lištu

Kompaktný povojnový fotoaparát Etareta

Vypublikované:
Kompaktný povojnový fotoaparát Etareta
Kompaktný povojnový fotoaparát Etareta
Prístroj fotografický Etareta - značky Eta Praha (Meopta) je hľadáčikový kompaktný fotoaparát, ktorý vyrábala Meopta, n. p. v rokoch 1947-1948. Jedná sa o jednoduchý kinofilmový fotoaparát s výsuvným objektívom. Po druhej svetovej vojne nabiehala výroba jemnej mechaniky veľmi pomaly. Nedostatok niektorých surovín a hlavne kovov sa odrazil na kvalite jednotlivých mechanických častí. Uzávierky Etaxa boli vyrábané z ocele a jej zliatin - čím boli nahradzované chrómové mechanické súčiastky. Väčšina uzávierok Etaxa bola v dôsledku oxidácie po pár rokoch nefunkčná. Uzávierka je osadená v tele objektívu. Objektív Etar dovoľuje ostrenie od 0,75 m. Časy uzávierky sú štandardne: T, B (manuálne) a mechanické od 1/10 do 1/200s.

Koncom 40. rokov 20. storočia sa jednalo o moderný kompaktný fotoaparát pre amatérskych fotografov. Podobne ako pri drahých prístrojoch Leica, Etareta používala kinofilm 35 mm (v tej dobe ešte ako film 135). Fotoaparát je vybavený počítadlom záberov, s poloautomatickým ovládaním. Obe cievky fotoaparátu majú na vrchnom kryte koliesko prevíjania filmu. Dobový leták hovorí, že je možné používať niekoľko filmov naraz (napríklad farebný a čiernobiely) a podľa počítadla ich v prípade potreby meniť. Filmová komora je zhotovená tak, že drží film pevne v dráhe pomocou prítlačnej odpruženej doštičky. Tá zaručuje kolmú polohu filmu v smere snímania. Je možné zhotoviť 36 záberov vo formáte 24 x 36 mm. Zaostrovanie zabezpečuje pohyblivá predná šošovka objektívu. Spúšť je dvojpáčková - spodná páčka slúži k natiahnutiu mechanizmu a vrchná k spusteniu uzávierky.

Prístroj fotografický Etareta bol produkovaný v rôznych variantoch. Boli použité viaceré typy objektívov, uzávierok a grafického spracovania označenia a nápisov na tele fotoaparátu. Koženkový polep bol zväčša v čiernej farbe, ale vznikli aj pestrejšie jednofarebné variácie (červený, zelený, modrý,...).

Fotoaparáty Eta Etareta boli využívané rovnako v civilnom, ako aj vo vojenskom sektore. Koncom 40. a začiatkom 50. rokov sa jednalo o rozšírený a moderný dokumentačný prístroj. Veľkou výhodou bolo využitie 35 mm kinofilmu.

Zbierkový predmet s výrobným číslom 23021/4782 bol vyrobený v roku 1947. Z dnešného pohľadu sa jedná vyslovene o starožitnosť. Fotoaparáty Etareta sú skvelým príkladom povojnovej produkcie spotrebného materiálu na našom území v druhej polovici 40. rokov minulého storočia. Často boli pri výrobe využívané dostupné materiály, ktoré nahrádzali po vojne stále vzácne farebné kovy. V dnešnej dobe existuje len veľmi málo exemplárov, ktoré sú stále funkčné. Jedná sa o dôsledok použitia dostupných kovov pri výrobe jemných mechanických súčastí uzávierky fotoaparátov Etareta. Zbierkový predmet bol získaný do zbierok VHÚ - Vojenského historického múzea Piešťany v roku 2021 formou daru.

Zdroje:

TOMÁŠEK, Zdeněk. Fotografické přístroje. Praha : Merkur, 1979, 267s.
MEOPTA n.p. – Praha : Etareta, fotopřístroj pro každého. (online) Dostupné na: https://www.ceskefotoaparaty-flexaret.cz/2020/02/28/etareta/
ELEK, Mike. Etareta. (online). Dostupné na: https://elekm.net/pages/cameras/etareta.htm
VHÚ - VHM Piešťany, Mo Piešťany, Kniha prírastkov VHM Piešťany, Mo Piešťany za rok 2021.

Text/foto: Mgr. Jerguš Váry, VHÚ – VHM)
 

Fotogaléria

Návrat na začiatok stránky