Preskočiť na hlavný obsah Preskočiť na bočnú lištu

VHÚ k Vám domov IV.- Vojenské stravovanie

Aktualizované:
VHÚ k Vám domov IV.- Vojenské stravovanie
VHÚ k Vám domov IV.- Vojenské stravovanie
Vlakový transport mobilnej poľnej pekárne rakúsko-uhorskej armády na taliansky front v lete 1918.  Za povšimnutie stojí jej praktický, sklápateľný komín. Pri pekárni stoja dôstojníci štábu banskobystrického 16. vlastibraneckého pluku. Chlieb dodávaný vojakom od vojenského eráru sa nazýval komisár. Pre jeho prípravu, výrobu, skladovanie ale aj váhu, vzhľad a kvalitu existovalo v rakúsko-uhorskej armáde niekoľko služobných predpisov. Denná dávka chleba v mieri bola 840 gramov, počas vojny 700 gramov. Chlieb patril k základným náležitostiam vojaka rakúsko-uhorskej armády. Ak v mieri bola kontrola prideľovaného chleba väčšia, počas vojny bolo komisným lekárom odporúčané, aby vyraďovali len vyslovene zdraviu škodlivý „fasovaný“ chlieb. 

Šunkové fliačky (recept pre 1 osobu) 
Suroviny: 300 gramov fliačkov (cestoviny), 40 gramov masti, 20 gramov cibule, 250 gramov šunky alebo inej údeniny, 10 gramov masti na vymastenie, 20 gramov strúhanky, 2 vajcia, voda, soľ, 2 decilitre mlieka. Postup: Vo vriacej osolenej vode zavaríme fliačky. Po uvarení ich scedíme a v sitku prelejeme studenou vodou. Na masti speníme pokrájanú cibuľku, pridáme posekanú alebo zomletú šunku, spolu popražíme a zmiešame s fliačkami. Zapečieme ich vo vymastenom a strúhankou posypanom kastróle, pričom ich predtým polejeme vajcami rozšľahanými v mlieku. Podávame so šalátom, kyslou nakladanou uhorkou alebo inou prílohou.

Text: Peter Chorvát (VHÚ Bratislava)
Foto: VHÚ-VHA Bratislava
Zdroj: Nástenný kalendár Vojenského historického ústavu 2013

 
Aktualizované:
Vypublikované:
Návrat na začiatok stránky