VHÚ k Vám domov L. - Vojenské stravovanie

Odber suchej stravy v prestávke nácviku vojenskej prehliadky na bratislavskom letisku v 80. rokoch 20. storočia.
25.06.2020
Odber suchej stravy v prestávke nácviku vojenskej prehliadky na bratislavskom letisku v 80. rokoch 20. storočia. Dôstojníkom československej ľudovej armády v rovnošatách vz. 62 a obuvi vzor 62 sú vydávané balíčky suchej stravy a horúci čaj. Za povšimnutie stojí okrem frekventovanej prenosnej varnice aj kôš s dotáciou suchej stravy. V pozadí vľavo sú viditeľné priestory bratislavského letiska.
 
Lievance (recept pre 4 osoby)
Suroviny: 400 g krupicovej múky, 20 gramov droždia, 30 gramov cukru, 80 gramov masti, 30 gramov cukru, 150 gramov lekváru, 1 vajce, 1/2 litra mlieka, voda, soľ. Postup: Do preosiatej múky dáme rozdrobené droždie, cukor, vajce, soľ, vlažné mlieko a zmiešame. Cesto musí byť hustejšie ako na palacinky. Na teplom mieste ho necháme nakysnúť. Rozpálenú formičku na lievance medzitým vymastíme tukom a z vykysnutého cesta opekáme lievance. Potom ich potrieme lekvárom, spojíme po dva a posypeme škoricovým cukrom.
 
Text: Peter Chorvát (VHÚ Bratislava)
Foto: VHÚ-VHA Bratislava
Zdroj: Nástenný kalendár Vojenského historického ústavu 2013