Preskočiť na hlavný obsah Preskočiť na bočnú lištu

VHÚ k Vám domov VIII.- Vojenské stravovanie

Aktualizované:
VHÚ k Vám domov VIII.- Vojenské stravovanie
VHÚ k Vám domov VIII.- Vojenské stravovanie
Rakúsko-uhorské poľné jatky na východnom fronte v Karpatoch v roku 1915. Zásobovanie armády mäsom vyžadovalo pravidelné porážky dobytka, ako je to zrejmé aj z tohto záberu. V popredí snímky ďalej vidíme spomínaný vojenský chlieb - komisár, vzadu „tróni“ sud vína. Takáto a podobné snímky boli rakúsko-uhorskou propagandou počas prvej svetovej vojny využívane ako dôkaz toho, že vojaci na fronte sú sýti a o ich stravu je dobre postarané.
 
Zemiakový šalát (recept pre 1 osobu)
Suroviny: 250 – 300 gramov zemiakov, 20 gramov oleja, 8 gramov cibule a 2 polievkové lyžice octu. Postup: Zemiaky sa uvaria do mäkka, ošúpu a nakrájajú na plátky. Keď zemiaky vychladnú a sú vlažné (nie však studené), osolia sa, pokvapkajú olejom a pomiešajú s nadrobno nakrájanou cibuľkou. Potom ich okyslíme octom a opäť dobre premiešame, aby bol šalát rovnomerne okorenený a mal správnu chuť. Podávame samostatne alebo s rôznymi druhmi mäsa.

Text: Peter Chorvát (VHÚ Bratislava)
Foto: VÚA Praha
Zdroj: Nástenný kalendár Vojenského historického ústavu 2013
Aktualizované:
Vypublikované:
Návrat na začiatok stránky