Preskočiť na hlavný obsah Preskočiť na bočnú lištu

VHÚ k Vám domov XL. - Vojenské stravovanie

Vypublikované:
 Kuchári a zásobovači partizánskeho oddielu Jána Reptu v čase Slovenského národného povstania 1944.
Kuchári a zásobovači partizánskeho oddielu Jána Reptu v čase Slovenského národného povstania 1944.
Kuchári a zásobovači partizánskeho oddielu Jána Reptu v čase Slovenského národného povstania 1944. Aj tento zaujímavý záber nám umožňuje lepšie vnímať každodennosť partizánskeho hnutia vo chvíľach oddychu, teda keď sa nebojovalo, alebo sa oddiel nepresúval. Na improvizovanom stolíku sú pripravené krajce chleba, navyše aj ďalší príslušníci oddielu majú v rukách práve chlieb. Kuchár v tradičnom bielom úbore s vojakom vyzbrojeným sovietskym samopalom PPŠ spolu držia väčší kus čerstvého mäsa. Za povšimnutie stojí rôzny kuchynský riad. Fotografia zároveň potvrdzuje, že pri príprave jedla v kuchyni sa dal v prípade nutnosti použiť aj bodák vzor 24.
 
Držková polievka (recept pre 1 osobu)
Suroviny: 500 gramov držiek, 100 gramov koreňovej zeleniny, 40 gramov cibule, 20 gramov hladkej múky, 30 gramov masti, voda, soľ, čierne korenie, cesnak, majorán, červená paprika. Postup: Očistené držky vložíme do studenej vody a varíme. Vodu počas varenia niekoľkokrát vymieňame. Očistenú, pokrájanú zeleninu dáme na spenenú cibuľku dusiť, zapražíme ju múkou, zalejeme vodou z držiek, osolíme, okoreníme, pridáme uvarené pokrájané držky a necháme spolu ešte povariť.
 
Návrat na začiatok stránky