Preskočiť na hlavný obsah Preskočiť na bočnú lištu

VHÚ k Vám domov XXIV.- Vojenské stravovanie

Aktualizované:
Príprava jedla v slovenskej armáde.
Príprava jedla v slovenskej armáde.
Poľná kuchyňa práporu nitrianskeho pluku III/7 vo výcvikovom tábore na Lešti. Výcvikový tábor vznikol v roku 1935 a neoddeliteľnou súčasťou vojenskej každodennosti cvičiacich vojakov bol aj výdaj stravy. Okrem poľnej kuchyne umiestnenej vzadu a pariacej sa varnice vľavo si pozornosť určite zaslúži aj drevené koryto určené na prípravu mäsa, cesta a ďalších ingrediencií. 

Slivkové knedličky s makom (recept pre 1 osobu)
Suroviny: 600 gramov zemiakov, 200 gramov krupicovej múky, 500 gramov sliviek, 40 gramov masti (masla), 60 gramov maku, 60 gramov cukru, 1 vajce, voda, soľ. Postup: V šupke uvarené zemiaky ošúpeme a prepasírujeme cez sitko. Potom pridáme múku, soľ, vajce a vypracujeme cesto, ktoré na pomúčenom lopári vyvaľkáme asi na hrúbku 1 cm. Cesto následne pokrájame na rovnaké štvorčeky, do ktorých zabaľujeme umyté a utreté slivky. Knedličky varíme asi 4 – 5 minút po ich „vyplávaní“ na povrch. Uvarené knedličky polejeme rozpusteným maslom a posypeme pomletým makom a cukrom. 

Text: Peter Chorvát (VHÚ Bratislava)
Foto: VHÚ-VHA Bratislava
Zdroj: Nástenný kalendár Vojenského historického ústavu 2013
Aktualizované:
Vypublikované:
Návrat na začiatok stránky