Preskočiť na hlavný obsah Preskočiť na bočnú lištu

VHÚ k Vám domov XXVIII.- Vojenské stravovanie

Vypublikované:
Príprava jedla v slovenskej armáde.
Príprava jedla v slovenskej armáde.
Príprava jedla v slovenskej armáde. Neodmysliteľnou súčasťou stravovania každého vojenského útvaru bolo čistenie zemiakov a zeleniny vôbec. Bez tejto aktivity, mnohými vojakmi vnímanej ako nutné zlo, si nemožno predstaviť jedálny lístok žiadnej armády. V tejto súvislosti dodajme, že napríklad aj tradičné čistenie zemiakov sa neraz stalo predmetom vtipkovania vojakov v kuchyni.

Hovädzí guláš (recept pre 1 osobu)
Suroviny: 250 gramov hovädzieho mäsa, 30 gramov masti, 40 gramov, červená mletá paprika, soľ, čierne korenie, cesnak, 1 ¼ litra vody, majorán, 400 gramov, 400 gramov zemiakov. Postup: V hrnci na masti speníme posekanú cibuľku, pridáme červenú papriku, umyté pokrájané mäso, soľ, korenie. Mäso popražíme, zalejeme vodou a hrniec uzavrieme. Varíme asi 20 minút. Po ochladení hrniec otvoríme, pridáme pokrájané zemiaky, rozotrený cesnak a majorán. Hrniec znovu uzavrieme a varíme ešte 5 – 7 minút.

Text: Peter Chorvát (VHÚ Bratislava)
Foto: VHÚ-VHA Bratislava
Zdroj: Nástenný kalendár Vojenského historického ústavu 2013
Návrat na začiatok stránky