VHÚ k Vám domov XXXII. - Vojenské stravovanie

Poľná kuchyňa slovenskej armády.
21.05.2020

Poľná kuchyňa slovenskej armády. Kuchári dokončujú prípravu jedla, pričom desiatnik vpravo pozorne sleduje ich konanie.

Mäsové rizoto (recept pre 1 osobu) 
Suroviny: 40 gramov masti, 280 gramov ryže, 20 gramov cibule, 250 gramov bravčového alebo teľacieho mäsa, 100 gramov zelenej papriky, 100 gramov paradajok, čierne korenie, soľ, voda. Postup: Umytú ryžu opečieme na masti, zalejeme vodou (dvojnásobné množstvo), posolíme a  prikrytú udusíme. Na masti medzitým speníme pokrájanú cibuľku, pridáme mäso pokrájané na kocky, pomleté čierne korenie, soľ, popražíme, podlejeme vodou a dusíme. Pred dodusením pridáme očistenú pokrájanú papriku na rezance a paradajky pokrájané na štvrtiny. Nakoniec udusenú ryžu zmiešame s takisto uduseným mäsom. Podávame s nakladanou kyslou uhorkou, čalamádou alebo inou prílohou.

Text: Peter Chorvát (VHÚ Bratislava)
Foto: VHÚ-VHA Bratislava
Zdroj: Nástenný kalendár Vojenského historického ústavu 2013