Preskočiť na hlavný obsah Preskočiť na bočnú lištu

VHÚ k Vám domov XXXVI. - Vojenské stravovanie

Vypublikované:
Umývanie jedálenských nádob príslušníkmi slovenskej armády.
Umývanie jedálenských nádob príslušníkmi slovenskej armády.
Umývanie jedálenských nádob príslušníkmi slovenskej armády. Šálky na jedlo a príbor patrili k základným a zároveň najdôležitejším výstrojným súčiastkam jednotlivca každej armády. Slovenskými vojakmi obľúbené nosenie lyžíc za sárou obuvi alebo v záhybe ovinovačiek (gamaší) je predbežne fotograficky dokumentované do obdobia druhej svetovej vojny. Napriek tomu je možné, že ide o oveľa starší obyčaj všeobecne.
 
Kurací paprikáš (recept pre 4 osoby)
Suroviny: 1 väčšie kura, 40 gramov masti alebo masla, 60 gramov cibule, 30 gramov hladkej múky, 2 decilitre kyslej smotany, červená paprika, soľ, voda. Postup: Na masti speníme pokrájanú cibuľu, pridáme červenú papriku, očistené umyté kurča pokrájame na menšie kúsky, posolíme, podlejeme vodou a  dusíme. Mäkké mäso zahustíme múkou rozhabarkovanou v kyslej smotane a ešte povaríme. Podávame s haluškami alebo dusenou ryžou.
 
Text: Peter Chorvát (VHÚ Bratislava)
Foto: VHÚ-VHA Bratislava
Zdroj: Nástenný kalendár Vojenského historického ústavu 2013
 
Návrat na začiatok stránky