Preskočiť na hlavný obsah Preskočiť na bočnú lištu

Americký rádiový prijímač BC-779B

Vypublikované:
Americký rádiový prijímač BC-779B (titulná)
BC-779 je typ superheterodínového prijímača (s dvoma zmiešavačmi vysokofrekvenčného signálu) americkej výroby zo 40. rokov 20. storočia. Výrobu zabezpečovala spoločnosť Hammarlund Mfg. Co. Inc. New York. Kvôli veľkej hmotnosti bolo zariadenie ťažko prenosné a využívalo sa vo výbave vozidiel, plavidiel, prípadne na stacionárnych stanoviskách. Prijímač aj zdroj boli primárne dimenzované pre montáž do konzoly v štandardnom rozchode 19 palcov. Prijímač mohol byť používaný aj ako stolový, alebo so schránkovým obalom CH-104-A. Okrem amerického vojska sa využíval v civilnom sektore.  Medzi najviac využívané patrili práve rádiostanice rady Super-Pro s prijímačmi BC-779 (civilná rada LX) a BC-1004 (civilné označenie rady X), ktoré sa od seba líšili frekvenčným rozsahom. Zariadenie využívalo štandardný zosilňovací okruh, ktorý je špecifikovaný rovnako pre CW (Continuous wave – kontinuálne vlny, prevádzka A1)  – telegrafia a amplitúdovo-modulovaný signál pre zvuk alebo tón s automatickým či manuálnym ovládaním hlasitosti (AM). Za druhý zmiešavač sa považuje práve príjem CW cez pomocný záznejový oscilátor (označovaný tiež ako BFO). Prijímač bol rovnako vybavený aj kryštálovým filtrom používaným pre CW v podmienkach silného rušenia. 

BC 779B sa skladá zo samotného prijímača a elektrického zdroja. Prijímač (SIGNAL CORPS, RADIO RECEIVER BC 779B, 3583CHc) je elektrónkový s frekvenciou IF 465KHz. Rozsah sa pohybuje medzi 0,1-0,4 a 2,5-20MHz. Mal tzv. rozprestreté ladenie (stupnica naľavo), ktoré bolo použiteľné iba pre ciachované pásmo. Konštrukciu prístroja so 16 elektrónkami chránila pred prachom a nečistotami plechová schránka, ktorá je prichytená o okraj rámu a predného panelu pomocou skrutiek a matíc. Rádiostanica bola vybavená nožičkami v rohoch základne. Zadná strana zariadenia obsahovala terminál pre konektory pre zapojenie elektrického zdroja alebo batérií.

Pôvodne americká firma Hammarlund Manufacturing Company v spolupráci s ďalšími, vyše 25 subdodávateľmi, začala vyrábať rádioprijímače s označením Super-Pro SP-100. S príchodom druhej svetovej vojny vzrástol dopyt po spojovacej technike. Z tohto dôvodu sa pristúpilo k tomu, že sa do armády zaviedli osvedčené rádiostanice, ktoré sa do tej doby vyrábali najmä pre civilný sektor. V priebehu 40. rokov 20. storočia bolo do US Army zakúpené veľké množstvo prijímačov SP-200 série Super-Pro. 

Elektrický zdroj pre prijímač BC-779B vychádzal práve z produkcie Super-Pro (SIGNAL CORPS, POWER SUPPLYUNIT RA-94-A). Má duálny režim napájania, ktorý zabezpečoval napájanie zo siete 115V až 230V 60/50 Hz. Elektrické napätie zo zdroja do prijímača bolo zabezpečené pomocou prívodnej šnúry s hrebeňovým konektorom. Väčšina vojenských Super - Pro zdrojov mávala väčšie kryty transformátorov a tlmiviek spolu s olejovými filtrami kondenzátorov, pretože sa počítalo s väčšou odolnosťou a výdržou v poľných podmienkach. 

BC-799B bol v roku 2012 nadobudnutý do zbierkového fondu Vojenského historického múzea Piešťany formou nákupu. Prijímač bol vyrobený v roku 1943 a využívaný v období 2. svetovej vojny, čomu zodpovedá aj autentický stav zbierkového predmetu. 

Použitá literatúra: 
TM 11-866, Technical manual Radio Receivers BC-779-B, BC-794-B and BC-1004-C and Power Supply Units RA-74-C, RA-84-B and RA-94-A. Washington : War department – Hammarlund Mfg. Co., 1943, 91 s. 
KADLEC, Peter. Rádiový prijímač BC-779. In: Zo zbierok Vojenského historického múzea. Bratislava : Vojenský historický ústav, 2020. ISBN 978-80-89523-69-6. 
ERB, Ernst. Super-Pro Radio Receiver BC-779-A Rack model. [online] [cit. 2023-03-22] Dostupné na internete: https://www.radiomuseum.org/r/hammarl_mf_super_pro_radio_receiver.html
VHÚ – VHM Piešťany, Zbierka X - Spojovací materiál, SM 193 Prijímač rádiový BC 799B, katalogizačná karta

Text/foto: Mgr. Jerguš Váry, VHÚ-VHM Piešťany

Fotogaléria

Návrat na začiatok stránky