Preskočiť na hlavný obsah Preskočiť na bočnú lištu

Vianočná pohľadnica z 1. svetovej vojny

Vypublikované:
Image - 2021-12-14T084927.111-page-001
Napriek tomu, že Vianoce sú aj v dnešnej modernej spoločnosti symbolom mieru a pokoja, v histórii ľudstva nachádzame obdobia, keď takéto chápanie Vianoc neplatilo... 
 
Jednou z takýchto udalostí, keď smutne „rinčali zbrane“ a veselo „nezvonili vianočne zvončeky,“ bola aj prvá svetová vojna, ktorá tragickým spôsobom ovplyvnila životy miliónov rodín na celom svete. Aj obyvateľstvo Rakúsko-Uhorska, medzi nimi aj mnohé slovenské rodiny, trpeli v období Vianoc nielen následkami samotnej vojny, ale predovšetkým odlúčením od rodinných príslušníkov, najmä mužov, ktorí zostali v zákopoch, ďaleko od svojich najbližších.
 
Už udalosti na západnom fronte, ktoré sa odohrali počas prvých vojnových Vianoc, naznačujú, že aj vojaci na oboch stranách frontu toto obdobie znášali veľmi ťažko. Spoločné spievanie kolied či dokonca spoločný futbalový zápas medzi nepriateľmi, či mnohé podobné vojnové príbehy poukazujúce na pretrvávajúcu ľudskosť v ich srdciach a mysliach sa objavujú nielen  v rôznych filmových adaptáciách týchto udalostí, ale aj v reklamách. Tento motív „smutných“ Vianoc je zachytený aj na množstve prvovojnových vojenských pohľadníc, vydávaných po celom svete, nevynímajúc rakúsko-uhorskú monarchiu, a to dokonca v rôznych národných jazykoch.
 
Veľká vojna zasiahla aj do vydávania pohľadníc, poštových známok, bankoviek i mincí a vojnové pohľadnice patria medzi najzaujímavejšie hmotné pamiatky dokumentujúce vojnové udalosti.
 
Filokartisti, zberatelia i historici môžu v rámci svojho výskumu sledovať viacero aspektov: vývoj pohľadníc so zreteľom na technický pokrok v oblasti tlače, zmeny spoločensko-politické (predovšetkým v zmysle vzniku nových zákonných eminentov známok, ktoré odrážali nové politické pomery a usporiadanie), fotografie na pohľadniciach (bežný život vojakov, ich výstroj a výzbroj). Významným zdrojom bádania sú aj poštové pečiatky, známky a v neposlednom rade aj samotný obsah vpísaného textu. Častokrát sú na pohľadniciach zobrazené rôzne umelecké diela významných autorov, ktoré pomáhajú dokumentovať ich tvorbu. V neposlednom rade môžu byť pohľadnice zdrojom informácií o činnosti jednotlivých tlačiarní či vydavateľstiev.
 
Aj v zbierkach tunajšieho Vojenského historického múzea  sa nachádzajú rôzne vojenské pohľadnice z obdobia prvej svetovej vojny. Medzi nimi má osobitné miesto zbierkový predmet - vianočná pohľadnica, ktorá bola nadobudnutá formou nákupu do fondu múzea medzi vôbec prvými zbierkovými predmetmi ešte v roku 1996. Na lícnej strane pohľadnice je vyobrazený vojak stojaci pred budovou na zasneženom priestranstve, mysliac na svoju rodinu pri vianočnom stromčeku. Vedľa jeho nôh je nápis v češtine „Veselé Vánoce a mnoho štěstí v Novém roce!“ Zadná strana pohľadnice nie je popísaná, čo znemožňuje jej bližšie datovanie. Jej vydavateľom bol F. Jedlička z Prahy.
 
Autorom námetu a maľby je český maliar, grafik, knižný ilustrátor a typograf Václav Čutta, ktorý sa narodil 28. decembra 1878 v Prahe. Popri knižných ilustráciách a tvorbe plagátov sa príležitostne venoval aj návrhom pohľadníc, predovšetkým s vianočnou, novoročnou a vojenskou tematikou. Na tirážach plagátov, a aj na niektorých pohľadniciach, je označovaný titulom akademický maliar, hoci jeho meno nefiguruje medzi absolventmi pražskej akadémie. Zomrel 18. apríla 1934 a je pochovaný v Prahe na Vyšehrade.
 
Zdroje:
https://www.aktuality.sk/clanok/549165/ked-ani-svetova-vojna-nepochova-vianoce/
https://www.postoveznamky.sk/pohladnice-ako-dokumenty-z-1-svetovej-vojny
https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1clav_%C4%8Cutta
VHÚ - VHM Piešťany, Zbierka XXII - Písomnosti, P 64  Pohľadnica : Veselé Vánoce a mnoho štěstí v Novém roce!
 
Text: Mgr. Viera Jurková, VHÚ-VHM Piešťany
Foto: VHÚ-VHM Piešťany

Fotogaléria

Návrat na začiatok stránky