Preskočiť na hlavný obsah Preskočiť na bočnú lištu

Blúza vz. 60 – súčasť poľnej rovnošaty 60

Vypublikované:
01
V zbierkovom fonde Vojenského historického múzea („VHM“) v Piešťanoch sa nachádza aj zbierka uniforiem. Predmet záujmu tvoria i poľné maskovacie odevy alebo ich jednotlivé časti. Jedným z artefaktov tvoriacich takmer 30 rokov súčasť výstroja,  úzko spojeného so službou v armáde, je aj blúza vzor 60. Impulz pre vznik legendárneho vzoru vyslalo velenie Československej ľudovej armády („ČSĽA“) v druhej polovici 50. rokov 20. storočia, keď sa začalo zaoberať otázkou novej poľnej rovnošaty, ktorá by spĺňala v danej dobe nároky pre  moderné podmienky boja. Dôraz sa kládol nielen na ochranu pred nepriaznivými poveternostnými vplyvmi, ale aj na ochranu proti zbraniam hromadného ničenia. Zároveň bolo treba reflektovať na novovzniknuté potreby spojené so štandardizáciou v rámci armád Varšavskej zmluvy, kde sa presadzovala unifikácia výzbroje a výstroja.
 
V prvej polovici 60. rokov sa do výstroja ČSĽA zavádzala poľná rovnošata vz. 60, ktorá nahrádzala dovtedy používanú rovnošatu vz. 21.
 
Blúza vz. 60 má dva druhy štandardnej potlače, a to základnú a kryciu potlač. Základná potlač sa skladá z dvoch druhov sivozelenej farby vo forme nepravidelných škvŕn, ktoré v infračervenom svetle ostro kontrastujú sýtosťou odtieňu. Kryciu potlač tvoria hnedé zvislé čiarky. Z toho dôvodu vznikol ľudový názov “ihličky“. Od dnešných maskovacích vzorov sa svojím vzhľadom ihličky značne líšia a ani trochu sa klasickým maskovacím vzorom nepodobajú. Spomenutá kamufláž však predstavovala dobré krytie nielen v rôznych druhoch lesných porastov, ale i v skalnatom vysokohorskom teréne medzi sivo-zelenými kameňmi. V rámci krajín Varšavskej zmluvy používali podobný vzor aj armády Východonemeckej demokratickej republiky, Poľskej ľudovej republiky, a bolo možné sa s ním stretnúť aj v jednotkách armády Bulharskej ľudovej republiky.
 
Materiál použitý na výrobu  blúzy je zmesou 50 % bavlny, 33 % viskózy a 13 %  tkaniny PES v keprovej väzbe. Je to hydrofóbne upravená tkanina  s nehorľavou úpravou Pyrofix. Zároveň jej  úprava zabezpečuje ochranu pred možným odhalením infraprostriedkami a proti chemickému a radiačnému nebezpečenstvu. Veľkým problémom bola najmä nehorľavá úprava, ktorá často spôsobovala vojakom kožné problémy.
 
Príslušníci ČSĽA používali blúzu celoročne. V zimných obdobiach sa pridávali tepelné vložky. Existovala aj verzia   pre výsadkové jednotky, ktorej strih sa odlišoval hlavne rukávovými manžetami a mala dve zadné vrecká. Rovnošatu okrem ČSĽA používali aj Vojská Ministerstva vnútra ČSSR a Ľudové milície.
 
Blúza vz. 60 sa skladá z dvoch predných dielov (častí), jedného zadného dielu, z dlhých voľných rukávov so spevnenými lakťami a z výrazného blúzového goliera. V oblastiach pod pazuchami sú vetracie otvory. Na upevnenie nosných remeňov sú na ramenách našité pútka. Za golierom sa nachádzajú 3 gombíky, ktoré sú určené na pripnutie kapucne. Blúza ma prekryté gombíkové zapínanie. Na ľavom prednom dielci sa vo vrchnej časti nachádza všité vrecko s príklopkou, ktoré bolo určené pre obväz, osobný dozimeter, pantocitové tablety  (na úpravu vody) a laickú injekčnú striekačku (LIS) alebo autoinjektor (GAI).  Na pravom prednom dielci je našitá podložka určená pre hodnostné označenie. V hornej aj dolnej časti pravého dielu sú z vnútornej strany našité dve (gombíkom uzatvárateľné) vrecká. Vnútorné vrecko vo vrchnej časti bolo určené na vojenskú knižku a zápisník, vrecko v spodnej časti malo obsahovať individuálny protichemický balíček (IPB). V spodnej časti zadného dielu je taktiež všité vrecko s príklopkou. To bolo určené pre dva ručné granáty RG-4 respektíve F-1. V ČSĽA sa používala až do konca 80. rokov minulého storočia.
 
Blúza vz. 60 sa v druhej polovici 80. rokov 20. storočia začala postupne nahrádzať novým vzorom - blúzou vz. 85. Na fotografii je blúza vzor 60, vyrobená v roku 1963 podnikom KRAS. Do zbierok VHM Piešťany bola získaná bezodplatným prevodom v roku 1995 z VÚ 2059 Vrútky.
 
Text: Mgr. Dušan Dzuro, VHÚ-VHM Piešťany 
Foto: VHÚ-VHM Piešťany  
 
Zdroje:
Všeob-P-47/s (práv). Rovnošatový predpis Československej ľudovej armády. Praha: MNO, 1980.                                                                                                                     
BELŠAN, Bohuslav a kol.: Příručka pro poddůstojníky. Praha : Naše Vojsko, 1975. 
Bulgarian Army Frogskin Camo Oversuit. [online]. Dostupné na internete: <http://www.worldmilitary.org/en/bulgaria/uniform/field/camouflage/BG-CAMUBG-00002>
[cit. 2021-12-22].
Delft – NVA Infantry. 1984 uniform of a soldier of the NVA, the East German Army. [online]. Dostupné na internete: <http://www.comtourist.com/history/dutch-army-museum/photos-dutch-army-museum/> [cit. 2021-12-22].
NOVÁK, Miroslav a kol. Pevná opora strany. Praha : Naše vojsko, 1982. 184 s.
PROKOPOVÁ, Olga. Hodnocení užitných vlastností textilií pro výrobu bojových oděvů profesionálního vojáka. Diplomová práca. Liberec: Technická univerzita v Liberci - fakulta textilní, 2009.
Rare Polish Poland army LWP 1968 gray Deszczyk rain camo winter jacket coat. [online]. Dostupné na internete: <https://www.worthpoint.com/worthopedia/polish-poland-army-lwp-1968-gray-535775059> [cit. 2021-12-22].

Fotogaléria

Návrat na začiatok stránky