Preskočiť na hlavný obsah Preskočiť na bočnú lištu

Plechová nádoba na maslo, resp. sušené plnotučné mlieko

Aktualizované:
Plechová nádoba na maslo, resp. sušené plnotučné mlieko
Plechová nádoba na maslo, resp. sušené plnotučné mlieko v prášku zn. KLIM – The Borden Company New York, z druhej svetovej vojny, bola určená na skladovanie, prepravu a následne prípravu mlieka, eventuálne masla, v poľných podmienkach.
 
Prášok KLIM sa začiatkom 20. storočia stal prevratným produktom na výrobu mlieka, ktoré by malo trvanlivosť aj v tropických podmienkach. Produkt sa rýchlo stal obľúbeným u výskumníkov, geológov, cestovateľov a vojakov – osôb, ktoré sa pohybovali ďaleko od civilizácie (kde by klasické mlieko nevydržalo). V roku 1907 spoločnosť zdokonalila spôsob sušenia rozprašovaním – patent Roberta Staufa z roku 1901. Rozdiel bol v tom, že sa sušilo nie klasické, ale kondenzované mlieko. Od roku 1920 bolo mlieko KLIM produktom Merell-Soule Company, Syracuse štát NY, a od roku 1927 prešlo pod firmu Borden. V tomto období sa produkt rozšíril do celého sveta. Počas vojny plechovky so sušeným mliekom boli distribuované vojskám, bojujúcim v tropických a subtropických klimatických pásmach. Pokiaľ nádoba nebola otvorená, sušina vydržala dlhé obdobie. Po otvorení a uschovaní vo vodotesnom obale bolo mlieko možné použiť ešte po týždni. Prášok KLIM bol ku koncu vojny expedovaný pracovníkmi Červeného kríža vojnovým zajatcom v zajateckých táboroch za účelom zvýšenia kalorického príjmu. Produkt používali aj spojeneckí vojaci na západnom fronte. Okrem prípravy nápoja plechovú nádobu využívali na rôzne účely. Napríklad z nich vyrábali svietniky. Z dôvodu, že plech z nádoby bol ľahko ohýbateľný, dal sa použiť aj na výrobu primitívnej lopaty. Je dokázané, že spojeneckí vojaci vo väzenskom tábore Stalag Luft. III. v poľskom Sagane využívali pri hĺbení tunelov práve tieto nádoby. Najväčšie uplatnenie mal prášok KLIM v Tichomorí. Bola to jediná možnosť ako pripraviť mlieko bez potreby uskladnenia v chlade.
 
Nádoba je na veku a dne riadne označená značkou výrobcu, inštrukciami na použitie a svojím určením – „For export only – Made exclusively for the Armed Forces – Not to be resold“(určené na export a výhradne pre ozbrojené sily – nepredajné). Na veku sa tiež uvádza, že obsah nie je nutné uchovať v chlade. Na dne nádoby sa nachádza označenie značkou: KLIM – plnotučné sušené mlieko, „spracovaných 5lbs. extra špeciál, vstrekovaný proces výroby“. Dno nádoby obsahuje opis prípravy mlieka pre jednotlivca a 1 galónu pre mužstvo. Navyše je tu opis prípravy masla z danej suroviny. Príprava bola veľmi jednoduchá. S ohľadom na množstvo pripravovaného mlieka bolo nutné prášok rozmiešať v správnom pomere s chladnou pitnou vodou. Odporúčalo sa najprv rozmiešať menšie množstvo vody s prípravkom KLIM a následne doliať zvyšok vody podľa požadovaného množstva nápoja. V prípade, že je k dispozícii chladiace zariadenie – bolo vhodné pripraviť mlieko deň vopred a nechať odstáť (ako sa uvádza na dne nádoby). Zo zarobeného mlieka KLIM bolo možné pripraviť maslo klasickým spôsobom – mútením.
 
Zbierkový predmet je súčasťou stálej expozície Slováci v rovnošatách 1848 – 2020. Návštevníci ho môžu obdivovať v stolovej presklenej vitríne medzi predmetmi z obdobia druhej svetovej vojny. Presný rok a dátum výroby zbierkového predmetu nie je možné určiť – na nádobe nie je značený. Pravdepodobne chýba papierová etiketa – tá sa nedochovala. Nádoba je vyrobená lisovaním. Vnútorná strana plechovej nádoby je pocínovaná. Dno a veko sú vo farbe US Army olive drab z obdobia druhej svetovej vojny.
 
Text/foto: Mgr. Jerguš Váry, VHÚ-VHM Piešťany
 
Zdroje:
COUTLER, S.T. Dry Milk Manufacture. In Journal of Dairy Science, roč. 39, 1956, č. 6, s. 843-846.
Borden, Inc. History. [online]. [cit. 2019-12-29].
Dostupné na internete: http://www.fundinguniverse.com/company-histories/borden-inc-history/

Fotogaléria

Aktualizované:
Vypublikované:
Návrat na začiatok stránky