VHÚ k Vám domov XLVI. - Vojenské stravovanie
Poľné kuchyne československej ľudovej armády v prevádzke na Slovensku v 80. rokoch 20. storočia. Na zábere sú dobre viditeľné plášťové kotly, zásobníky na vodu a taktiež valcovité nádoby na tekuté palivo. Pozornosť si ďalej zaslúži predpisové umiestnenie poľných kuchýň na podložky z tehál. Kuchyne sú v plnom vare, za malú chvíľu sa bude servírovať.
Hovädzia polievka (recept pre 1 osobu)
Suroviny: 100 gramov chudého hovädzieho mäsa, 40 gramov koreňovej zeleniny, 10 gramov rezancov, soľ, čierne korenie, zelená petržlenová vňať. Postup: Hovädzie mäso zalejeme trojnásobným váhovým množstvom studenej vody, pridáme soľ, čierne korenie a varíme dokým mäso nie je polomäkké. Potom pridáme očistenú pokrájanú zeleninu a dovaríme. Celková dĺžka varenia polievky je približne 3 hodiny. Do hotovej polievky pridáme rezance uvarené osobitne v osolenej vode. Nakoniec do polievky pridáme posekanú zelenú petržlenovú vňať.
Hovädzia polievka (recept pre 1 osobu)
Suroviny: 100 gramov chudého hovädzieho mäsa, 40 gramov koreňovej zeleniny, 10 gramov rezancov, soľ, čierne korenie, zelená petržlenová vňať. Postup: Hovädzie mäso zalejeme trojnásobným váhovým množstvom studenej vody, pridáme soľ, čierne korenie a varíme dokým mäso nie je polomäkké. Potom pridáme očistenú pokrájanú zeleninu a dovaríme. Celková dĺžka varenia polievky je približne 3 hodiny. Do hotovej polievky pridáme rezance uvarené osobitne v osolenej vode. Nakoniec do polievky pridáme posekanú zelenú petržlenovú vňať.
Text: Peter Chorvát (VHÚ Bratislava)
Foto: VHÚ-VHA Bratislava
Zdroj: Nástenný kalendár Vojenského historického ústavu 2013