Preskočiť na hlavný obsah Preskočiť na bočnú lištu

Legendárna zrkadlovka NIKON F

Aktualizované:
Legendárna zrkadlovka NIKON F
Legendárna zrkadlovka NIKON F
Prístroj fotografický NIKON F je klasická jednooká zrkadlovka profesionálneho typu, ktorá je tiež známa ako prvá zrkadlovka firmy NIKON. Firma (vtedy ešte Nippon Kōgaku) so sídlom v Shinagawe si už v roku 1955 uvedomila potenciál produkcie fotoaparátov na 35mm kinofilm so zabudovaným diaľkomerom a vymeniteľnými objektívmi. Modely NIKON S2 a S3/SP boli stimulom vývoja modernej zrkadlovky, ktorá by veľkosťou svojej komory dovoľovala použiť teleobjektívy s ohniskovou vzdialenosťou 135 a viac milimetrov. Vo februári 1957 sa začal vývoj fotoaparátu, ktorý mal spĺňať nasledovné požiadavky: zjednodušenie a zrýchlenie vyhotovenia záberu (zjednodušenie procesu ostrenia oproti diaľkomerom), technická vyspelosť a spoľahlivosť s vymeniteľnými objektívmi a množstvom príslušenstva ako napríklad vymeniteľný hľadáčik a mnoho iného. Inžinieri tieto požiadavky dokázali vyriešiť a fotoaparát sa začal predávať v apríli 1959. Zaraďoval sa medzi najvyspelejšiu fotografickú techniku tej doby. Výrobu ukončili v roku 1973. Prístroj vo svojej konštrukcii združoval všetky dovtedajšie poznatky o výrobe fototechniky a svojou konštrukciou pripomína dnešné moderné zrkadlovky. Dizajn verzie F si firma zachovala pri výrobe ďalších radov profesionálnych fotoaparátov. Písmeno „F“ bolo vyňaté z názvu re-F-lex (ako zrkadlovka), pričom sa vychádza z faktu, že „R“ sa v ázijských jazykoch nevyslovuje a tým pádom nenachádza. Označovanie verzie na vrchnej časti hľadáčika si NIKON ponechal až do nástupu digitálnych fotoaparátov ako napríklad modelu D1.

Nikon F sa v krátkom čase stal svetovým bestsellerom hlavne v kruhoch profesionálnych fotografov. Aparát používala väčšina fotografov aj počas Vietnamskej vojny. Verzia s adaptérom na 250 záberov poháňaná elektromotorčekom bola všeobecne v 60. rokoch 20. storočia veľmi rozšírená a využívaná tiež napríklad vo vesmíre pri dokumentácii letov Mercury, Apollo, Gemini. Za úspechom radu F stála robustná a spoľahlivá konštrukcia. Vymeniteľné hľadáčiky, matnice, revízne tlačidlo hĺbky záberu, blokovanie zrkadla, račňová páka transportu filmu, bayonet Nikon, ľahko vymeniteľné objektívy, titánový poťah na záclonovej uzávierke, veľký výber použiteľných zábleskových prístrojov, prevíjanie typu rapid - to všetko bolo veľkým plusom konštrukcie NIKON F. Zadný kryt filmového priestoru bolo možné nahradiť vyššie spomenutým - s motorickým posunom na 250 záberov. Titánový poťah na záclonke uzávierky zabraňoval poškodeniu priamym slnečným žiarením (ako u väčšiny podobných zrkadloviek) a vydržal bežne 100-tisíc „cvaknutí“. Uzávierka disponuje škálou od T+B; 1 - 1/1000s. Bežne dodávaný bol objektív Nikkor-S.

Precízne japonské zrkadlovky sa v bývalej ČSR vyskytovali veľmi zriedka. Jednalo sa o nedostupný tuzexový tovar. Fotoaparát používalo Duklianske múzeum Svidník od sedemdesiatych rokov minulého storočia do začiatku éry digitálnych fotoaparátov v deväťdesiatych rokoch ako profesionálnu techniku využívanú na dokumentačnú činnosť, hlavne pri vytváraní katalogizačných lístkov.

Text: Mgr. Jerguš Váry (VHÚ – VHM Piešťany)
Foto: Digitalizácia VHÚ – VHM


NIKON Corporation. NIKON F - Instructions. Nippon Kōgaku, Shinagawa 1959, 35s.
NIKON Corporation. Debut of Nikon F. [online] [cit. 2019-11-06] Dostupné na internete: https://imaging.nikon.com/history/chronicle/history-f/
De STOUTZ, Richard. Nikon/Nikkor F Serial Numbers and Production Dates. [online] [cit. 2019-11-06] Dostupné na internete: https://www.destoutz.ch/typ_production_data_f.html
ECKMAN, Michael. Nikon F (1966). [online] [cit. 2019-11-29] Dostupné na internete: https://www.mikeeckman.com/2017/08/nikon-f-1966/ (29.11.2019)

Fotogaléria

Aktualizované:
Vypublikované:
Návrat na začiatok stránky